Preview Mode Links will not work in preview mode

Mattesnack är podden som lyfter vad matematiken kan användas till genom att låta matte-förebilder från alla samhällets sektorer komma till tals. Hur används matematik i yrkeslivet, nu och i framtiden? Vilka vägar kan öppnas för den som väljer matematik-intensiv utbildning?

 

Här pratar vi om den myllrande flora som springer ur matematiken som grund såsom AI, dataanalys, blockchain, miljö-ekonomi och ingenjörskonst och visste du till exempel att Florence Nightingale var matematiker?

Programledare Tomas Tränkner guidar lyssnarna genom matematikens värld. Bakom podden står Mattecentrum som är en oberoende ideell förening grundad 2008, vars syfte är att utan vinstintresse öka unga människors förståelse för matematik och dess roll i samhället.

Dec 12, 2022

Under sin tid på NCC har Frida Grenholm varit inblandad i stora projekt som tunnelbanan och utbyggnaden av tvärbanan i Stockholm. Hon berättar om sin resa, hur gick tankarna kring yrkesvalet och vad får man göra som trainee på NCC? Att ta steget från gymnasiet till en universitetsutbildning kan vara läskigt, hur...


Dec 5, 2022

Marcus Näslund är matematiker (enligt utbildningsbeviset), men kallar sig gärna lärare och författare. Han jobbar som mjukvaruutvecklare men ligger även bakom sajten www.kvadratrot.se  samt boken ”Verklighetens kvadratrötter” och han brinner för att sprida matematikens magi.

I detta avsnitt djupdyker han och...


Nov 28, 2022

Oskar Uggla är NO- och tekniklärare på Södermalmsskolan i Stockholm och har också gjort sig känd via sitt digitala läromedelsbibliotek ”Ugglans NO” https://ugglansno.se . I detta avsnitt pratar vi läromedel, utveckling av pedagogik, matte-ångest, NO och teknik med honom.  Varför väcker matte så starka...


Nov 21, 2022

Alborz Azadrad arbetar som Petroleum Supply Specialist på Försvarsmakten och är också volontär och projektledare för Mattecentrum ideellt. Hör honom berätta om sin matteresa och hur det stora intresset för kemi väckte nyfikenheten på matematik.

”Kemi är en av dialekterna i matematikens språk” som...


Nov 7, 2022

Carina Tovi är HR-chef på nätbanken Nordnet och har över 25 års erfarenhet från finansbranschen. Hon berättar om matematikens roll i finansbranschen. Hur använder man olika formler när man värderar till exempel obligationer eller optioner? Carina berättar också hur matematiken kommer in i hela...