Preview Mode Links will not work in preview mode

Mattesnack är podden som lyfter vad matematiken kan användas till genom att låta matte-förebilder från alla samhällets sektorer komma till tals. Hur används matematik i yrkeslivet, nu och i framtiden? Vilka vägar kan öppnas för den som väljer matematik-intensiv utbildning?

 

Här pratar vi om den myllrande flora som springer ur matematiken som grund såsom AI, dataanalys, blockchain, miljö-ekonomi och ingenjörskonst och visste du till exempel att Florence Nightingale var matematiker?

Programledare Tomas Tränkner guidar lyssnarna genom matematikens värld. Bakom podden står Mattecentrum som är en oberoende ideell förening grundad 2008, vars syfte är att utan vinstintresse öka unga människors förståelse för matematik och dess roll i samhället.

May 31, 2023

Eleonora Svanberg läser sin Master i tillämpad matematik på Cambridge. Hur är det att studera i Cambridge? Hur är miljön och upplevelsen av att vara i ett annat land?

Går du in tankar på att välja en matematikintensiv utbildning, kanske till och med söka dig utomlands? Missa inte detta avsnitt! 


May 24, 2023

Vad får en egentligen att skola om sig mitt i livet? Tomas Tränkner möter David Clysén som jobbade som ingenjör men som valde att skola om sig, efter att ha varit nyfiken på läraryrket länge.

Under tiden han bodde i Japan väcktes fröet och efter att ha gått Teach For Swedens ledarskapsprogram blev han lärare...


May 17, 2023

Vår panel bestående av tre 15-åringar från Södermalmsskolan i Stockholm. Vad tycker de om matematik? Vad är svårt? Vad är roligt? Vad ska man ha det till? Programledare Tomas Tränkner guidar genom ett samtal om matematik i skolan.


May 10, 2023

Svante Linusson är professor i matematik vid KTH - Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Svante valde tidigt matematik som sitt stora intresse och blev professor redan vid 30 års ålder.

Svantes forskningsområde är diskret matematik. Han har också ett särskilt intresse för demokratiska valsystem och har varit...


May 3, 2023

Har du också hört talas om Riksbanken på sista tiden? Det är en högaktuell institution och en av de äldsta verksamheterna i Sverige. Deras uppdrag är att se till att inflationen är låg och stabil över tid, bidra till att det finansiella systemet är stabilt och effektivt och se till att det går att göra...