Preview Mode Links will not work in preview mode

Mattesnack är podden som lyfter vad matematiken kan användas till genom att låta matte-förebilder från alla samhällets sektorer komma till tals. Hur används matematik i yrkeslivet, nu och i framtiden? Vilka vägar kan öppnas för den som väljer matematik-intensiv utbildning?

 

Här pratar vi om den myllrande flora som springer ur matematiken som grund såsom AI, dataanalys, blockchain, miljö-ekonomi och ingenjörskonst och visste du till exempel att Florence Nightingale var matematiker?

Programledare Tomas Tränkner guidar lyssnarna genom matematikens värld. Bakom podden står Mattecentrum som är en oberoende ideell förening grundad 2008, vars syfte är att utan vinstintresse öka unga människors förståelse för matematik och dess roll i samhället.

Mar 31, 2021

Vi möter Katarina Stensson som alltid känt fysikens dragningskraft och som varit nyfiken att testa saker för att ta reda på om hon klarar av dem. Med många strängar på sin lyra startar hon bolag, engagerar sig politiskt och arbetar som lärare. Har du beSTEMt dig?


Mar 30, 2021

Vi möter Frida Jalkenäs som ändrat synen från teknik som pryl, till en funktion som underlättar på samhällsnivå. Genom att skugga studenter och ifrågasätta ord som ”komplicerat” och ”matematiktungt” som manliga attribut, hittade hon sig själv. Har du beSTEMt dig?


Mar 29, 2021

Vi möter Maria Norberg som ”exponerades” för matematiken via maskiner i jordbruks-landskapet, men som valde teknikutbildning trots att psykologi lockade. Hennes motto: En teknikutbildning bestämmer inte din framtid, utan du kan bli vad du vill. Har du beSTEMt dig?


Mar 26, 2021

Vi möter Tone Bekkestad som räknat på klimatförändringar, och som även använder sin röst för att öka medvetenhet kring vikten av kommunikation. Hon utmanar fördomar om vem som kan läsa på universitet, och inspirerar med drivkraft att alla kan bli vad de vill! Har du beSTEMt dig?!


Mar 25, 2021

Vi möter Ebtisam Mohammedsalih som fångar möjligheterna där de dyker upp. Matematik och tekniken var aldrig ett självklart val, utan ledde in på en spännande resa där dörrarna öppnades upp den ena efter den andra. Matematiken kan vara en oändlig historia. Har du beSTEMt dig?!