Preview Mode Links will not work in preview mode

Mattesnack är podden som lyfter vad matematiken kan användas till genom att låta matte-förebilder från alla samhällets sektorer komma till tals. Hur används matematik i yrkeslivet, nu och i framtiden? Vilka vägar kan öppnas för den som väljer matematik-intensiv utbildning?

 

Här pratar vi om den myllrande flora som springer ur matematiken som grund såsom AI, dataanalys, blockchain, miljö-ekonomi och ingenjörskonst och visste du till exempel att Florence Nightingale var matematiker?

Programledare Tomas Tränkner guidar lyssnarna genom matematikens värld. Bakom podden står Mattecentrum som är en oberoende ideell förening grundad 2008, vars syfte är att utan vinstintresse öka unga människors förståelse för matematik och dess roll i samhället.

Sep 1, 2022

I dagens avsnitt av Mattesnack berättar Ulf Hertin och Mathias Lanner om sitt arbete med att skapa insikter ur de enorma mängder data som genereras inom tex sjukvården.

”Ska hälso- och sjukvården leva upp till sitt namn och gå mot att inte bara upptäcka och förstärka symptom, utan även kunna göra riskbedömningar och motverka sjukdom i tid så behövs AI. AI-modeller är egentligen matte som inte räknar linjära samband utan kausala samband och komplexa relationer som i sin tur ger oss ett mönster för att vi ska förstå sådant våra hjärnor inte kan räkna ut” säger Ulf Hertin.

Förutom matematikens betydelse pratar de om analysfällan, gapet mellan data och verklighet och den ledarskapsutmaning som ligger i att få matematiken att genomsyra en organisation. Vilka goda exempel finns på branscher som ligger före? Och hur kan då data omvandlas till kundnytta?  

Ulf Hertin och Mattias Lanner arbetar på mjukvarubolaget SAS Institute vars programvara fokuserar på avancerade dataanalysmodeller. De är först ut i Mattecentrums re-brandade podcast Mattesnack (tidigare namn HardubeSTEMtdig).